What was done with this old apartment on Lincoln St. in Tel-Aviv is considered a miracle that requires a guided explanation on how these before and after photos are of the same space.

Constructed and designed by Yael Oppenhaim from Yoolopp studio, apartment walls were removed, others were painted and some newly installed windows brought warm sunlight and good vibes.

Take out your pens and notebooks because there’s a lot to learn from this project, especially if you’re planning to renovate your own home.

 

1. The Bedroom

The main problem with standard bedrooms is that they’re not big enough to populate our bed without creating a cramped feeling and inconvenience.

That’s why the concept of removing partitions and adding more sunlight sources is preferable in this matter.

So what was the starting point of this room?

A room containing a partition with an archway that leads to another room which is separated from the bedroom with sliding doors, creating a significant reduction in the bedroom’s size.

Therefore, the doors were removed in order to increase the space’s size.

bedroom before
The bedroom before

On the other side of the room (that was separated with the sliding doors), you can now find a working space that is (conceptually) separated from the other parts of the room, only now, the room looks bigger and brighter due to the wall removal.

This is a recommendation that’s worth applying- if you have a closed balcony (which was very common in the old Tel-Avivian architecture), it’s better for it to be a part of the entire space.

Even if it has a specific purpose, that purpose can be fulfilled when the balcony is not closed by using a semi-partition, like in this case- a book cabinet.

2. The Living Room

The living room also included a process of wall removal. This time, it was a closed balcony (as opposed to the sliding doors in the bedroom).

The removal of the wall created a higher ceiling and a feeling of a more spacious and brighter living room (similar to the feeling created in the bedroom).

living room before
The living room before.

 

3. The Kitchen

The kitchen before.

The left wall of the kitchen was removed and is now part of the main area of the apartment.

The wall was replaced with a working surface that creates a semi-partition (like the book cabinet in the bedroom!) and includes storage drawers and a dining table.

This is a super functional design decision made by the architect and serves numerous purposes but at the same time maintains the design theme and aesthetic aspect.

 

4. The Bathroom

As part of the design approach of the entire project (“walls extermination”), the wall that separated the toilet from the bathroom was removed in order to create one big bathroom.

The bathroom before
The bathroom before

Two types of tiles were chosen for the bathroom: Subway tiles that cover the lower third of the walls and black and white hex tiles for the floor.

The walls were painted in a millennial pink-powder hue and create warm summer vibes.

A brass stripe was installed along the transition point between the subway tiles and the painted wall and creates the final touch that makes everything look way less standard.

So what can we learn from this bathroom renovation?

First, using inexpensive materials to do the job. Subway tiles are relatively cheap and allow for a wide range of materials added to them.

Those small add-ons can now be a bit more expensive and unique, subsequently creating an above-standard look within budget.

In this case, the color is brought by using a great hue for the walls paint and the brass stripe that creates the above standard look.

Related: 4 tips on how to mix-and-match tiles in your bathroom

Bathroom after. Image: Omri Amsalem

The vanity is custom made to fit a socket in the room.

This allows for easy movement within the bathroom, which is long and narrow, therefore fitting the vanity to a socket solved what might have turned out to be a significant passage problem.

 

Want to receive more inspiring content directly to your inbox? Sign up for our monthly newsletter at the bottom of the page! Unsubscribe anytime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *